Obama tekent decreet voor nieuwe sancties Noord-Korea

De Amerikaanse president Barack Obama heeft woensdag een decreet ondertekend waarin hij nieuwe sancties voor Noord-Korea beveelt, op het moment dat Pyongyang de dreigementen ten aanzien van de VS opvoert en een Amerikaanse burger gevangenhoudt. De sancties, die de goedkeuring van de Verenigde Naties (VN) hebben, zijn gericht tegen de energie- en de financiële sectoren, alsook tegen de scheepvaart van Noord-Korea, aldus het Witte Huis. “De maatregelen zijn niet gericht tegen het Noord-Koreaanse volk, maar tegen de regering”, zegt de Amerikaanse president in het decreet.
Begin maart legde de VN-Veiligheidsraad nieuwe, zware sancties op aan Noord-Korea, na de nucleaire test in januari en de lancering van een raket in februari door het communistische regime. Desondanks gaf de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un op 10 maart het bevel om verdere proeven met geminiaturiseerde kernkoppen uit te voeren.
Het Witte Huis drong er bij Pyongyang ook op aan om de Amerikaanse student die tot 15 jaar dwangarbeid werd veroordeeld genade te schenken. De 21-jarige Otto Frederick Warmbier wordt ervan verdacht een propagandaposter te hebben gestolen uit zijn hotel in Pyongyang.
“Het wordt steeds duidelijker dat de Noord-Koreaanse regering Amerikaanse burgers als pionnen gebruikt met louter politieke motieven”, zei Obama, die eraan toevoegde dat het het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert om Noord-Korea niet te bezoeken.

Bron: Belga