Kris Boeckmans kijkt uit naar terugkeer in Handzame Classic

door
Belga
Leestijd 2 min.

"Voor het eerst in maanden opnieuw een rugnummer kunnen opspelden, als dat me lukt, wel dan is mijn dag al geslaagd", vertelde Kris Boeckmans tijdens een persmoment van zijn ploeg Lotto-Soudal daags voor zijn comeback in Handzame Classic. Boeckmans viel in de achtste etappe van de Ronde van Spanje, op 29 augustus. Hij werd met zware verwondingen overgebracht naar het ziekenhuis: drie gebroken ribben, verschillende breuken in het gezicht, een bloeding in de long, een hersenschudding. Het verdict was niet mals en Boeckmans werd bijna twee weken lang in een kunstmatige coma gehouden. Morgen/vrijdag staat hij voor het eerst opnieuw aan de start van een wedstrijd, maanden vroeger dan verwacht.

"Al in het ziekenhuis was ik bezig met mijn terugkeer op de fiets", aldus Boeckmans. "Ik droomde en sprak zelfs luidop van een terugkeer op het Belgisch kampioenschap eind juni, maar kreeg toen rare blikken van Servaas (ploegarts) en andere mensen in mijn omgeving. Intussen sta ik hier veel vroeger dan verwacht. Ik heb hard gewerkt om terug te keren, ik kijk uit naar mijn terugkeer."

Fysiek zet hij terug de resultaten neer tijdens testen die bij hem werden afgenomen, trapt hij terug de wattages van vroeger. Mentaal moest hij ook nog wat testen afleggen. Zo vertoefde hij tijdens de Driedaagse van West-Vlaanderen bij de ploeg op hotel 'als negende man'. "Om terug dat gevoel te krijgen in koers te zijn. Terwijl zij deelnamen aan de wedstrijd, trainde ik in de buurt. Het voelde goed om terug te zijn, bij de ploeg, bij de renners."

Er werden ook gesprekken gevoerd met Nathan Kahan, de mental coach van de ploeg, situaties gesimuleerd, emoties opgewekt om te zien hoe hij zou reageren op bepaalde situaties. Dat verliep goed en Boeckmans kreeg groen licht en staat daarom nu vrijdag aan de start van zijn eerste wedstrijd sinds maanden. "Ik heb geen schrik", zegt hij, "ik heb al gevaarlijke situaties meegemaakt op training, ik heb al in groep meegereden en dingen gezien en beleefd die erger zijn dan in koers. Toen heb ik ook telkens goed gereageerd, blokkeerde ik niet. Of ik nog zal sprinten? Ik denk het wel, ik voel me nog steeds sprinter."

Maar vrijdag telt het resultaat niet. "Of ik zal uitrijden? Dat weet ik niet. Gewoon opnieuw een rugnummer opspelden, als dat me al zal lukken, dan is mijn dag al geslaagd", grapte hij. "Dat dateert immers al van heel lang geleden. Ik ga morgen afzien, dat besef ik, maar met plezier, omdat ik weer kan koersen. Op training gaat alles goed, mijn vorm is goed, maar training is geen koers, dat is anders. Starten wordt speciaal morgen, toch anders dan 'je eerste wedstrijd van het jaar' na de winterstop. Mijn moeder en mijn vriendin komen al zeker langs, wellicht zal dat met een bang hartje zijn, maar ik heb zin in morgen."

bron: Belga