Geens werkt aan bescherming anonimiteit politiemensen

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) zal de ministerraad volgende week een aantal maatregelen voorstellen om de anonimiteit van politiemensen bij onderzoeken te garanderen. Dat heeft de minister vandaag in de Kamer aangekondigd, naar aanleiding van vragen over de antiterreuractie in Vorst. Zowel minister Geens als zijn collega van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) stelden dat de huiszoeking die voorafging aan de schietpartij, volgens de regels van de kunst was voorbereid. Tijdens het wekelijkse vragenuurtje in de plenaire Kamer brachten alle sprekers hulde aan de politiemensen die dinsdag betrokken waren bij de operatie in Vorst. Tijdens een huiszoeking in een woonst waarvan werd verwacht dat ze leeg zou zijn, werden de zes agenten plots beschoten. Als bij wonder vielen er bij de agenten slechts lichtgewonden. “Het had anders kunnen aflopen”, zei Jambon. “Het bewijst het risicovolle karakter” van het beroep.

Minister Geens kondigde aan dat de ministerraad zich volgende week buigt over een wetsontwerp van zijn hand – Potpourri IV – waarin maatregelen zullen staan om de anonimiteit van politiemensen te beschermen. Dat moet voorkomen dat ze het slachtoffer worden van wraakacties. Het zou gaan om leden van de speciale eenheden en om onderzoekers binnen zware en georganiseerde criminaliteit.

Jambon lichtte de procedure toe die voorafgaand aan een huiszoeking wordt gevolgd. De politie maakt een ad hoc risicoanalyse en op basis van die analyse beslist de politie hoe ze zal optreden, of ze bijvoorbeeld steun zal vragen van special forces of bijzonder materiaal zal meenemen. “Die procedure is in detail gevolgd”, weet Jambon, terwijl ook Geens toelichtte dat de huiszoeking zo goed als mogelijk werd voorbereid.

De gebeurtenissen in Vorst tonen volgens de N-VA-minister aan dat het algemene dreigingsniveau 3 niet uit de lucht is gegrepen. Dat niveau geldt al een hele tijd en Jambon beseft dat er een soort van gewenning kan optreden. “Maar we doen er alles aan dat die gewenning niet bij de veiligheidsdiensten zou optreden”.

bron: Belga