Federaal parket bevestigt betrokkenheid broers El Bakraoui bij schietpartij Vorst niet

Het federaal parket bevestigt vooralsnog niet dat de broers Khalid en Ibrahim El Bakraoui betrokken zouden zijn bij de schietpartijen die dinsdagnamiddag plaatsvonden in Vorst, of dat ze daarmee in verband worden gebracht, zoals verschillende media melden. Ook over de aanwezigheid van de neergeschoten verdachte, de Algerijn Mohamed Belkaid op de IS-lijst die Skynews in handen zou hebben gekregen, wordt voorlopig geen commentaar gegeven. Bij de schietpartijen en de politieactie raakten dinsdagnamiddag vier agenten lichtgewond terwijl één verdachte, de 35-jarige Belkaid werd neergeschoten, en twee andere verdachten wegkwamen. Het federaal parket meldde vandaag dat de identiteit van die twee gevluchte verdachten nog niet gekend was.

Volgens onder meer La Dernière Heure zou het gaan om de broers Khalid en Ibrahim El Bakraoui, allebei al bekend uit het Brusselse gangstermilieu. Zo werd de 17-jarige Khalid El Bakraoui in 2011 veroordeeld tot vijf jaar cel wegens een reeks carjackings. Ibrahim was in januari 2010 dan weer betrokken bij een gewelddadige overval op een wisselkantoor in Brussel en opende daarbij het vuur op de politie. Voor die feiten werd hij veroordeeld tot 9 jaar cel.

Zowel La Dernière Heure als De Standaard melden ook dat Khalid El Bakraoui onder een valse naam het appartement in Vorst zou gehuurd hebben waar de schietpartijen plaatsvonden. De Standaard meldt verder dat Khalid El Bakraoui ook betrokken zou zijn geweest bij de huur van het eerder ontdekte ‘safehouse’ in Charleroi dat de daders van de aanslagen in Parijs gebruikten als uitvalbasis vlak voor ze naar de Franse hoofdstad vertrokken, maar schrijft dan weer dat de broers Bakraoui niet betrokken waren bij het vuurgevecht in Vorst.

bron: Belga