EU-Hof bevestigt dat terugsturen naar veilig derde land kan

door
Belga
Leestijd 2 min.

EU-lidstaten mensen mogen mensen die om internationale bescherming vragen, terugsturen naar een veilig derde land. Dat heeft het Europees Hof van Justitie vandaag bevestigd. Dat is niet onbelangrijk, aangezien de hele deal die de EU net vandaag met Turkije hoopt af te ronden op dat principe stoelt. Tien dagen geleden raakten de EU en Turkije het principieel eens over het '1 voor 1-principe' om de illegale migratie tussen Turkije en Griekenland te stoppen. Voortaan zouden alle migranten die illegaal aankomen op de Griekse eilanden worden teruggestuurd naar Turkije. Vervolgens zouden de Europese landen voor elke Turkse heropname een andere Syrische vluchteling overbrengen naar Europa. Zo'n constructie kan omdat Griekenland Turkije erkent als 'veilig derde land', klonk het.

Het Europees Hof van Justitie bevestigt nu het principe dat lidstaten mensen die om internationale bescherming vragen naar een veilig derde land mogen terugzenden. Het mag bovendien ook nog indien de betrokkene na een aanvraag tot bescherming toch is doorgereisd naar een andere EU-lidstaat en door dat laatste land nadien weer werd teruggestuurd.

Concreet spraken de rechters zich uit in de zaak van Shiraz Baig Mirza, een Pakistaan die via Servië naar Hongarije kwam en daar bescherming aanvroeg. Terwijl de procedure liep, trok Mirza echter door naar Tsjechië, waar hij probeerde Oostenrijk binnen te raken. De Tsjechische autoriteiten pakten hem op en stuurden hem terug naar Hongarije, waarop Boedapest besloot dat Servië als veilig derde land kon gelden en zijn aanvraag tot bescherming zonder onderzoek ten gronde niet-ontvankelijk verklaarde.

De Europese Dublin III-verordening maakt dat wel degelijk mogelijk, oordeelden de rechters. Hongarije moest Tsjechië er ook niet van op de hoogte brengen.

bron: Belga