Eneco start eerste zelfgeplaatste Tesla-batterij in particuliere woning op

Energieproducent en -leverancier Eneco heeft vandaag in Sint-Katelijne-Waver de eerste Tesla Powerwall-batterij opgestart in een particuliere woning in de Benelux. Het bedrijf ziet in de batterij een belangrijke schakel in de omschakeling naar een decentrale, hernieuwbare energiemarkt, zeker met gezinnen die via zonnepanelen de batterijen kunnen opladen. Het bedrijf denkt er ook over om de huisbatterijen in te schakelen voor het balanceren van het lokale of nationale net. Vorig jaar startte Eneco een campagne om particulieren warm te maken voor de Powerwall, de li-ionthuisbatterij van Tesla, het Amerikaanse bedrijf dat momenteel vooral bekend is voor zijn elektrische voertuigen. Het kreeg intussen zowat 1.150 bestellingen en vandaag werd officieel de eerste installatie bij een particulier in de Benelux opgestart.

Eneco, dat inzet op 100 procent hernieuwbare energie, gelooft in de Powerwall. “De batterij kan een backup zijn. Als de elektriciteit zou wegvallen, kan een gezin een volledige dag overbruggen”, zegt innovatiemanager Hendrik Baudez. “Een tweede rol zien we voor de optimalisatie van de zelfvoorziening. Een gemiddelde klant met zonnepanelen injecteert 70 procent van zijn opgewekte energie in het net. Door opslag in de batterij kan dat zakken tot 30 procent.”

Een volledig werkende installatie kost tussen de 5.900 en 7.700 euro. De terugverdientijd hangt af van verschillende factoren, al lijkt de installatie voorlopig vooral interessant voor bezitters van grotere pv-installaties.

Eneco wil op termijn ook een “energieregisseur” worden. Het denkt aan bepaalde financiële incentives, bijvoorbeeld als de eigenaar de batterij ter beschikking stelt aan Eneco, dat daarmee lokaal of zelfs nationaal de energiebalans mee zou kunnen sturen.

bron: Belga