Eén website voor alle hoven en rechtbanken

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Belgische hoven en rechtbanken hebben donderdag de website www.rechtbanken-tribunaux.be gelanceerd. Op het portaal krijgt men toegang tot alle websites van de rechtscolleges. Bedoeling is algemene werking en juridische informatie toegankelijker te maken voor het grote publiek. In sommige gevallen kan de burger er zelfs terecht voor informatie over de voortgang van zijn eigen zaak. Wie ooit met het Belgische gerecht in aanraking kwam, weet dat het niet altijd even gemakkelijk is om de nodige informatie over de hoven en rechtbanken op het internet terug te vinden. De nieuwe website moet daar verandering in brengen.

Alle informatie staat voortaan op één website: van de algemene werking van de rechtbanken en de hoven tot de praktische details per gerechtelijke entiteit, zoals adressen, contactgegevens, openingsuren, toegankelijkheid, enzovoort.

De burger kan er ook terecht voor documenten en kan in bepaalde gevallen zelfs informatie opzoeken over zijn eigen zaak, op voorwaarde dat hij of zij beschikt over het rolnummer of de referentiedatum van zijn dossier. Dat geldt echter niet voor vredegerechten en politierechtbanken. Ook het Hof van Cassatie heeft zijn eigen website behouden.

De website bestaat uit een algemeen deel, dat in het Frans en het Nederlands beschikbaars is, en een lokaal deel, dat slechts in één taal geraadpleegd kan worden, namelijk de taal van het gebied waar het rechtscollege gelegen is. Voor tweetalige instanties is dat in het Nederlands en het Frans.

Bedoeling van de website is om het grote publiek op de hoogte te brengen van het reilen en zeilen van de gerechtelijke instanties in België. Voordien verliep de aanpak nogal versnipperd, met verschillende colleges die elk een eigen website hadden. In december 2010 besloten de hoven en rechtbanken dat het tijd was om werk te maken van een eenvormige website. Dat het nog enkele jaren heeft geduurd voor die er was, is vooral te wijten aan een gebrek aan budget. In totaal kostte de website iets minder dan 100.000 euro en was die voor een groot stuk het werk van vrijwilliger(s).

bron: Belga