Brazilië: rechter schorst toetreding Lula tot regering

Een rechter in Brasilia heeft de toetreding van ex-president Luiz Inacio Lula da Silva tot de regering geschorst. Dat gebeurde net nadat Lula de functie had opgenomen. President Dilma Rousseff benoemde eerder deze week Lula tot haar nieuwe kabinetschef.
De rechter ziet er een mogelijke belemmering in van de rechtsgang door Rousseff, zo melden juridische bronnen.
Gisteravond nog braken protesten uit nadat een conversatie tussen Rousseff en Lula was uitgelekt. In de conversatie, die werd opgenomen door de gerechtelijke politie, zegt de president aan Lula dat ze haar “officieel decreet” zo zal opstellen, dat hij “het enkel kan gebruiken als het noodzakelijk is”. Die uitspraak wordt beschouwd als een bevestiging dat Rousseff Lula benoemd heeft tot kabinetschef om hem te beschermen tegen een eventuele gevangenisstraf in het kader van het Petrobras-schandaal.

Bij het Petrobras-schandaal zijn meerdere Braziliaanse bedrijven betrokken. Zij zouden tussen 2004 en 2014 miljarden hebben betaald om lucratieve contracten te krijgen van het staatsbedrijf. Er lopen onderzoeken naar verschillende politici, onder wie Lula, vroegere ambtenaren van Petrobras en directeurs van privébedrijven.

Bron: Belga