Presidentschap Trump in top 10 van wereldwijde bedreigingen

Republican presidential candidate Donald Trump addresses a press conference following his victory in the Florida state primary on March 15, 2016 in West Palm Beach, Florida. The win in Florida for Trump sent rival Marco Rubio, the US senator from the Sunshine State, crashing out of the campaign. The 69-year-old billionaire also won in Illinois and North Carolina. / AFP / RHONA WISE

Het mogelijke presidentschap van Donald Trump wordt beschouwd als één van de tien grootste risico’s voor de wereld. Dat stelt de Economist Intelligence Unit (EIU), het onderzoeksbureau van The Economist.

In een risicoanalyse blijkt dat als Trump in het Witte Huis mocht belanden, de wereldeconomie ontwricht zou kunnen worden en ook de politieke en veiligheidsrisico’s in de VS zouden verhogen. Trump wordt door het bureau als een groter risico ingeschat dan een Brexit of een oorlog in de Zuid-Chinese Zee. Hij krijgt een score van twaalf, evenveel als de dreiging van jihadistisch terrorisme. Een terugval van de Chinese economie, een nieuwe Koude Oorlog en het uiteenvallen van de EU worden als gevaarlijker gezien.

Trump heeft tot nu toe weinig details gegeven over zijn beleidspunten, en die lijken ook voortdurend te veranderen. Toch zijn er al enkele thema’s duidelijk. “Ten eerste staat hij bijzonder vijandig tegenover vrije handel en heeft hij China herhaaldelijk een ‘koersmanipulator’ genoemd. Hij heeft ook een uitzonderlijk rechts standpunt ingenomen inzake het Midden-Oosten en jihadterrorisme, inclusief onder meer het pleiten voor het doden van de families van terroristen en het lanceren van een grondoffensief in Syrië om IS van de kaart te vegen (en zijn olie in te nemen)”, klinkt het.

Foto AFP / R. Wise