Mensen die vroeg onder de wol kruipen zijn gezonder dan nachtbrakers

Mensen die ’s avonds graag om 23 uur in bed kruipen, krijgen vaak het verwijt te horen dat ze saaie muizen of spelbrekers zijn. Nu hebben ze het perfecte weerwoord, want vroege vogels zijn heel wat gezonder en slanker dan feestbeesten die het ’s nachts te bont maken. 

Uit een onderzoek van het Amerikaanse fitness tracker-merk Jawbone blijkt dat mensen die voor 23 uur gaan slapen en vroeg opstaan minder calorieën innemen en gezonder eten dan uitslapers. Daarnaast drinken ze minder cafeïne en alcohol, en verorberen ze minder suiker en vet.

Twee kilo lichter

“Als je een jaar lang een uur vroeger zou gaan slapen, dan zou je in theorie maar liefst 2 kilo kunnen verliezen zonder extra inspanningen”, beweert professor en data-analist Kristin Aschbacher. Hierbij moet wel een nuance gemaakt worden, want Jawbone keek vooral naar het tijdstip dat de deelnemers naar bed gingen. Wie extreem lang slaapt, zou eveneens slanker zijn.

Deze studie bevestigt onderzoeken uit het verleden. Zo werd vorig jaar al eens in het vakblad The American Journal of Clinical Nutrition geschreven dat mensen die meer sliepen, minder verzadigde vetten aten. Wel is het nog niet duidelijk of vroege vogels over het algemeen bewuster bezig zijn met gezondheid en voeding of dat slaap een directe invloed heeft op wat we eten. Volgens Aschbacher zijn beide scenario’s mogelijk.