Helft van de chauffeurs pinkt niet

Bijna de helft van de automobilisten gebruikt geen richtingaanwijzer om van rijstrook te veranderen op de autosnelweg. Volgens Touring worden chauffeurs te veel afgeleid tijdens het rijden.

De helft van de Belgische autobestuurders gebruikt de richtingaanwijzers niet wanneer hij of zij van rijstrook verandert en 40% van de chauffeurs pinkt niet wanneer ze een straat inslaan. Dat blijkt uit een onderzoek van mobiliteitsorganisatie Touring. “Dat is niet alleen zeer vervelend voor de andere weggebruikers maar ook levensgevaarlijk voor motorrijders, bromfietsers en fietsers”, klinkt het bij Touring.

De mobiliteitsorganisatie is zelf het gebruik van de richtingaanwijzers gaan controleren. “De meest frappante gevallen doen zich voor aan de opritten van autosnelwegen, vooral wanneer men weinig of niet moet afremmen alvorens de oprit links of rechts op te rijden. Maar ook aan gewone en overzichtelijke kruispunten laten nogal wat chauffeurs de richtingaanwijzer uit”. Het kruispunt van de Sylvain Dupuislaan met de Mededingingsstraat in Brussel staat bovenaan de lijst van overtredingen met driekwart van de bestuurders die zonder richtingaanwijzer afsloegen.

Volgens Touring zijn chauffeurs te veel met andere zaken bezig in de auto. “De aandacht wordt volkomen afgeleid en ze denken dat een snelle blik in de achteruitkijkspiegel volstaat. Dit fenomeen is in geen geval goed te praten omdat het gewoon niet ten goede komt aan de verkeersveiligheid.” De mobiliteitsorganisatie roept op tot gepaste sensibiliseringscampagnes.

Foto Pixabay