Brussels Airlines is opnieuw winstgevend

20150304 - ZAVENTEM, BELGIUM: Illustration picture shows Lufthansa and Brussels Airlines airplanes on Wednesday 04 March 2015 at Brussels Airport in Zaventem. BELGA PHOTO BENOIT DOPPAGNE

Brussels Airlines heeft vorig jaar voor het eerst in vijf jaar winst gemaakt. De nettowinst bedraagt van 41,3 miljoen euro. Voor het personeel kan van die goede cijfers meegenieten.

“Het was een succesvol en winstgevend jaar”, glunderde topman Bernard Gustin bij de voorstelling van de jaarcijfers. Voor het eerst sinds het donkere jaar 2011, met een recordverlies van 80 miljoen euro, werd er weer winst geboekt.

De luchtvaartmaatschappij kon niet alleen profiteren van de lage brandstofprijzen, maar slaagde er ook in de kosten met 5% te drukken, lokte een recordaantal passagiers en zag de bezettingsgraad verder toenemen. Toch is er geen reden om zelfgenoegzaam te worden, stelt Gustin. «We moeten Brussels Airlines in de concurrentiële marktomgeving van vandaag nog competitiever en aantrekkelijker maken.» Zo plant de luchtvaartmaatschappij dit jaar voor 20 miljoen euro investeringen. Het grootste deel daarvan gaat naar de uitbreiding van de vloot. In totaal zullen er 900.000 extra zitjes worden aangeboden. Dat is 7% meer dan in 2015.

Premie

De positieve cijfers zijn ook goed nieuws voor de werknemers van het bedrijf. De 3.369 medewerkers zullen een premie krijgen van gemiddeld 1.500 euro. “Bij de reorganisatie hebben we grote bijdragen gevraagd van het personeel, met bijvoorbeeld looninleveringen en meer flexibiliteit”, klonk het. “Nu we winstgevend zijn, willen we een deel van de winst herverdelen.” Werknemers die toen méér inleverden, kunnen nu een hogere premie krijgen.