Vluchtelingencrisis – Oostenrijk biedt Macedonië hulp aan bij bewaken van de grens

Oostenrijk heeft Macedonië hulp aangeboden bij de bewaking van de grenzen tegen vluchtelingen uit Griekenland. Dat zegt de Oostenrijkse minister van Defensie Hans Peter Doskozil woensdag in de Duitse krant Die Welt. “Het ministerie van Defensie bekijkt momenteel of we kunnen helpen met technische apparatuur, zoals nachtkijkers”, aldus de sociaaldemocraat. “De westelijke Balkanroute moet koste wat het kost gesloten blijven” en Macedonië doet met de sluiting van zijn grenzen “enorm veel voor de volledige Europese Unie”. Doskozil vindt dan ook dat het land daarom meer financiële ondersteuning zou moeten krijgen van de EU.
Oostenrijk laat sinds februari slechts 80 asielzoekers toe per dag, en laat dagelijks ook nog eens 3.200 mensen doorreizen naar Duitsland. Het land wilde zo een kettingreactie van vluchtelingen uit de Balkan tegengaan. Macedonië besliste ook om steeds minder vluchtelingen uit Griekenland toe te laten, tot het land zijn grens volledig sloot. Daardoor zitten zo’n 12.000 migranten vast in Idomeni, aan de Grieks-Macedonische grens, waar ze in schamele tenten verblijven. Verschillende mensen verdronken al omdat ze de grens wilden oversteken via de rivier Suva Reka.
De Oostenrijkse minister van Binnenlandse Zaken Sebastian Kurz riep dit weekend nog op om naast de Balkanroute ook de route via Italië en de Middellandse Zee te sluiten voor vluchtelingen.

bron: Belga