“Verbrandingsmotor zal nog vele jaren een hoofdrol spelen”

De Duitse luxewagenbouwer BMW, die zopas nog zijn honderdste verjaardag vierde, gelooft dat er in de toekomst een variatie van aandrijfsystemen voor wagens zal zijn. BMW zet in op elektrische aandrijvingen en waterstofauto’s, maar schrijft de traditionele verbrandingsmotor nog niet af. “De verbrandingsmotor zal nog vele jaren een hoofdrol spelen”, klinkt het vandaag in München bij de presentatie van de jaarresultaten. BMW benadrukt daarom zijn inspanningen niet te zullen verminderen om de efficiëntie van de verbrandingsmotor te verbeteren. De verwachting van BMW dat verschillende aandrijfsystemen naast elkaar zullen bestaan in de toekomst, wordt ook vertaald in zijn voertuigarchitectuur, die alle conventionele en alternatieve aandrijfsystemen omvat. “Dit garandeert een maximale flexibiliteit op alle ontwikkelings- en productieniveaus en is tevens kostenefficiënt.”

BMW presenteerde hieromtrent vanochtend zijn nieuwe strategie “Number One > Next”. De technologische focus zal daarbij liggen op elektrische mobiliteit en geautomatiseerd rijden. Vanaf 2016 zal de BMW Groep, met de merken BMW, Mini en Rolls-Royce, zeven modellen hebben die ofwel puur elektrisch zijn ofwel een combinatie van verbrandingsmotor en elektrische motor hebben. Zo komt er van de plug-in hybride luxesportwagen BMW i8 een cabrioversie, zullen tegen eind dit jaar de batterijcapaciteit en het rijbereik van de volledig elektrische BMW i3 vergroot worden, en komt er na 2020 een nieuw i-model.

Daarnaast werkt BMW ook verder aan waterstoftechnologie. De huidige testvoertuigen halen volgens de autobouwer een rijbereik van 700 kilometer.

bron: Belga