“Sociale partners bereikten geen akkoord, nu is het aan de politiek”

CD&V-vicepremier en minister van Werk Kris Peeters is teleurgesteld dat de sociale partners geen akkoord hebben kunnen bereiken over het actualiseren van het herenakkoord rond stakingen. Nieuw uitstel wil hij echter niet geven. “Nu is het aan ons om een antwoord te bieden”, zei hij op de stoep van de Wetstraat. “Spijtig”, zo reageerde Peeters. Vooral omdat dit “per definitie” een onderwerp is waar werkgevers en vakbonden zelf een akkoord over zouden moeten sluiten. Hoe worden stakingen praktisch geregeld? Wat kan er niet? Nu is het aan de politiek, onderstreept de CD&V’er. “We hebben het paard meermaals naar het water gebracht, maar als het niet wil drinken is het aan ons om te kijken welke acties de politiek kan ondernemen”, aldus Peeters, die nog niet kwijt wilde of de regering dan wel het parlement zich over de kwestie moet buigen. “De sociale partners hebben alle kansen gekregen. Het heeft geen zin om hen nu nog eens uitstel te bieden.”

Peeters gaf nog mee dat een uiteindelijk akkoord voor hem het stakingsrecht niet ter discussie mag stellen, ervoor moet zorgen dat wie wil werken ook kan werken en dat incidenten op de juiste manier worden afgehandeld.

Ook MR-vicepremier Didier Reynders vindt dat het nu aan de politiek is om de zaak in handen te nemen. Maar ook hij sprak zich niet uit voor het parlement of de regering. N-VA-collega Jan Jambon wilde voor aanvang van de Nationale Veiligheidsraad op de Wetstraat 16 nog geen commentaar kwijt.

bron: Belga