Race Witte Huis – Fotofinish voor Trump en Clinton in Missouri

Hillary Clinton voor de Democraten en Donald Trump voor de Republikeinen zijn de winnaars van de voorverkiezingen in Missouri. Dat blijkt uit de volledige resultaten van de verkiezing waarover verschillende media berichten. Het gaat om een zeer nipte overwinning voor beide partijen: Clinton won met 49,6 procent tegen 49,4 pct voor Bernie Sanders; Trump haalde het met 0,1 procentpunt (40,8 tegen 40,7) van Ted Cruz. Enkel NBC News heeft Trump en Clinton al officieel tot winnaars uitgeroepen.
De verkiezing in Missouri was voor beide partijen de minst belangrijke voorverkiezing op dinsdag, aangezien in de staat de minste vertegenwoordigers te rapen vielen: 52 voor de Republikeinen en 71 voor de Democraten. Die vertegenwoordigers zullen proportioneel verdeeld worden, waardoor de overwinning geen grote veranderingen teweeg zal brengen.
Clinton heeft met Missouri erbij alle vijf de voorverkiezingen op dinsdag gewonnen. Eerder won ze ook al nipt van Sanders in Illinois, in Florida, Ohio en North Carolina won ze met een groter verschil.
Trump verloor dinsdag enkel in Ohio, waar John Kasich, de gouverneur van die staat, de overwinnaar werd. Trump won naast Missouri in Florida, waardoor senator Marco Rubio uit de presidentsrace stapte, Illinois, North Carolina en de Noordelijke Marianen. Toch zijn de uitslagen voor de mediamagnaat niet zo goed als hij had gehoopt, aangezien hij nog steeds niet zeker is van een nominatie voor de verkiezing van november.

bron: Belga