Prinses Astrid plant bamboe in Bogor voor economische missie

Tuinieren in volle zon bij ruim 30 graden. Weinigen zouden zich eraan wagen, maar prinses Astrid kon vandaag niet anders in het Indonesische Bogor. Ze bezocht er een botanische tuin waar een laan naar haar grootmoeder koningin Astrid is genoemd. Ter gelegenheid van het bezoek mochten Astrid en haar ministeriële gevolg een bamboeplantje planten. Vlaams minister Philippe Muyters en staatssecretaris Pieter De Crem hanteerden de schop, terwijl prinses Astrid en Brussels staatssecretaris Cécile Jodogne een gietertje gebruikten om het jonge plantje water te geven.

Koningin Astrid kwam regelmatig in Bogor voor ze in 1934 met haar man Leopold III op de troon kwam, een jaar voor ze op haar 29 het leven liet in een auto-ongeval. Ter ere van haar werd in de botanische tuin een laan ‘Jalan Astrid’ gedoopt. De bloemen zijn er in de Belgische driekleur. Astrid kreeg van de lokale directie een bloemenkrans om de hals gelegd.

Voor het bamboeplantje had het bedrijf OPRINS uit Rijkevorsel gezorgd. Die spin-off van de Universiteit Gent doet aan onderzoek en ontwikkeling over de bamboekweek en produceert ook meer dan 150 verschillende soorten bamboe. Het bedrijf reist mee met de prinselijke handelsmissie en ondertekende in Bogor samenwerkingsakkoorden over duurzame landbouw.

Bron: Belga