Ook twee laatste lichtgewonden van schietpartij Vorst hebben ziekenhuis verlaten

Alle vier de agenten die gisteren lichtgewond zijn geraakt bij de antiterreuractie in Vorst hebben het ziekenhuis verlaten. Twee van hen konden gisteren al huiswaarts keren, ook de twee die omwille van de schietpartij in shock verkeerden, “zijn nu veilig en wel thuis”. Dat heeft vicepremier en minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) vandaag gezegd in De Ochtend op Radio 1. In totaal raakten vier politiemensen gewond, onder wie een Franse agente. Twee van hen mochten het ziekenhuis snel verlaten. De ene was in het oor geraakt, bij de ander ging het om een schampschot nadat zijn dienstwapen geraakt was. Vanochtend maakte minister Jambon bekend dat ook de twee anderen het ziekenhuis hebben verlaten.

Gevraagd of de politie de situatie onderschat heeft, antwoordde Jambon op de radio dat er voorafgaand aan een huiszoeking altijd een analyse wordt gemaakt van het gevaar. “En als er gevaar mee gemoeid is, gaat de DSU (de speciale eenheden) natuurlijk mee. Maar terroristen hangen natuurlijk niet aan de deur dat ze binnen zijn, dit zijn professionals die proberen de politie te verschalken. Negen op de tien keer is de inschatting oké, maar het kan ook eens anders zijn.”

Volgens Jambon is het stellen van kritische vragen in deze fase van het onderzoek, “terwijl de politie dag en nacht bezig is”, misplaatst. “Mijn dankbaarheid gaat uit naar die mensen.”

Om 10.30 uur geeft het federaal parket meer informatie. Later op de dag komt ook de Nationale Veiligheidsraad bijeen.

bron: Belga