Amerikaanse president Obama draagt Merrick Garland voor als rechter Hooggerechtshof

De Amerikaanse president Barack Obama draagt Merrick Garland voor als rechter bij het federaal Hooggerechtshof. Dat heeft hij vandaag bekendgemaakt. Garland (63) is nu nog voorzitter van het federaal Hof van Beroep in Washington DC. Hij zou als rechter bij het VS-Hooggerechtshof Antonin Scalia opvolgen die vorige maand is overleden. Garland heeft niet meteen banden met de Democratische of de Republikeinse partij maar staat eerder bekend als gematigd.

Als openbaar aanklager maakte Garland naam in 1995, na de bomaanslag op een overheidsgebouw van Timothy McVeigh in Oklahoma City, waarbij 168 mensen om het leven kwamen.

Het Amerikaanse Hooggerechtshof telt normaliter negen leden, maar momenteel functioneert het hof met acht leden na de onverwachte dood van de als conservatief bestempelde Scalia op 13 februari. Momenteel telt het hof vier conservatieve en vier progressieve rechters. De aanstelling van het negende lid kan dus de balans laten overhellen naar het ene of het andere kamp.

Volgens de grondwet worden de negen magistraten van de belangrijkste Amerikaanse rechtbank voor het leven benoemd door de president, maar de Senaat moet instemmen met de keuze. In de Senaat maken de Republikeinen de meerderheid uit. Die hebben al laten verstaan zelfs niet in gesprek te willen gaan met een door Obama naar voor geschoven kandidaat. Het is geen geheim dat de Republikeinen rekenen op een conservatieve benoeming door een nieuwe, Republikeinse president.

bron: Belga