Rokjesverbod verhit de gemoederen

De nieuwe kledingvoorschriften op het departement burgerzaken in het stadsdeel Nieuw-West in Amsterdam deden heel wat stof opwaaien op de sociale media. Vrouwelijke baliemedewerkers werden verzocht geen korte rokjes en knielaarzen te dragen. Intussen is de richtlijn alweer afgevoerd.
door
Mare
Leestijd 2 min.

De nieuwe kledingvoorschriften zouden er gekomen zijn op vraag van de teamleider. «We kregen een mail doorgestuurd van een teamleider aan zijn baliemedewerkers met de vraag om geen korte rokjes, jurkjes of knielaarzen meer te dragen», vertelt Mario Soriano van de Centrole Ondernemingsraad (COR) aan AT5. Volgens Soriano kwam het verbod er omdat de teamleider dergelijke kledij aanstootgevend vindt voor mensen die gebruikmaken van de diensten van het stadsdeelkantoor.

Persoonlijke actie

Intussen is de manager die de voorschriften opstelde al op het matje geroepen. «Een dergelijk verbod bestaat niet», verduidelijkt de woordvoerder van de Amsterdamse wethouder voor Dienstverlening in de Volkskrant. «Het enige voorschrift voor ambtenaren is dat kleding representatief en professioneel moet zijn. Werknemers mogen dat zelf invullen.»

Het verbod was een persoonlijke actie van de teamleider in kwestie. Hij zou daarbij geen raad of toestemming gevraagd hebben aan hogere instanties. En dat kan niet, want normaal gesproken bepaalt de gemeente zelf, en niet de teamleider, welke kledingvoorschriften gelden. «Natuurlijk moet je er representatief uitziend, maar bepaalde kledingstukken verbieden, dat kan niet door de beugel», argumenteert Soriano.

Storm van kritiek

Sinds de Centrale ondernemingsraad haar curieuze ontdekking de wereld instuurde door er een tweet aan te wijden, kwam er op het besluit onmiddellijk een storm van kritiek. Veel Twitteraars vinden het een ware schande dat vrouwen in een burgerlijke instelling op deze manier kledingvoorschriften worden opgelegd. Anderen vinden de maatregel dan weer zo absurd dat ze zich afvragen of de leidinggevende het niet eerder bij wijze van grap bedoeld heeft. Ook vanuit politieke hoek komt er heel wat protest. Onder meer een raadslid van D66 gaf al aan ernstige vragen te gaan stellen over de «absurde kledingvoorschriften».