Dakloze krijgt forse beloning voor herkenning criminelen

Op weg naar zijn favoriete Mc Donalds, spotte de dakloze Matthew Hay-Chapman een verdacht busje. De straatarme zwerver herkende een gezochte crimineel en kreeg voor zijn opmerkzame hulp maar liefst 100.000 dollar (omgerekend 90.130 euro) van de Amerikaanse politie.

De arrestatie van de herkende misdadiger vond eind januari al plaats, maar nu is bekendgemaakt welk bedrag de berooide Matthew Hay-Chapman opstrijkt voor zijn goede daad. De beloning van 100.000 dollar (90.130 euro) laat al vermoeden hoe zwaar de misdaden waren waarvoor de criminelen gezocht werden.

Het bleek te gaan om Hossein Nayeri, die met twee andere gevangenen 22 januari ontsnapte uit de gevangenis van Santa Ana. De politie zette meteen een grote klopjacht op poten omdat de criminelen veroordeeld waren voor moord, marteling en ontvoering.

Op de parking van de Mc Donalds vielen de beslagen ramen van een busje Matthew Hay-Chapman op, die meteen wist dat er mensen in sliepen. Toen Hossein Nayeri uit het busje stapte, herkende de dakloze hem uit de krant. “Ik dacht: dat is ‘m, dat moet die kerel zijn”, vertelde Hay-Chapman aan ABC7 News.

Hay-Chapman hield meteen een politiewagen aan om te vertellen wie hij had gezien. Naast Nayeri bleek medevluchter Jonathan Lieu in het busje te zitten. De derde voortvluchtige, Bac Duong, had zich eerder zelf al aangegeven.

Hay-Chapman wil met het beloningsgeld zijn leven weer op de rails krijgen.