Chinees Volkscongres sluit de deuren

Volkscongres
AFP PHOTO / NICOLAS ASFOURI

In China is het Nationaal Volkscongres afgelopen. Naar aloude gewoonte bood het congres weinig weerstand aan de regering.

Het Nationaal Volkscongres is het Chinese parlement. Het bestaat uit 3.000 leden en komt eenmaal per jaar samen. Een samenkomst van het Volkscongres duurt twee weken.

Groei

Het Congres keurde met een overgrote meerderheid de plannen van de regering goed om dit jaar een economische groei van 6,5% «of hoger, als dat mogelijk is» na te streven, wat de laagste groei zou zijn in 25 jaar. De parlementsleden keurden ook het voorstel goed om de militaire uitgaven in China met 7% te laten stijgen tegenover vorig jaar, en ook dat is de laagste groei in meer dan 20 jaar.

Marionetten

Het Chinese parlement, dat door critici wordt bestempeld als een marionettenparlement, heeft nog nooit een voorstel van de regering afgekeurd. Vorig jaar waren er echter nog dubbel zoveel tegenstemmen en onthoudingen, wat kan betekenen dat er meer druk wordt gezet op de parlementsleden om niet af te wijken van de partijlijnen van de Communistische Partij.

Trump

Premier Li Keqiang zei gisteren dat hij «optimistisch» is over de betrekkingen met de Verenigde Staten, die sinds het begin van de ambtstermijn van Donald Trump moeizaam verlopen. Hij waarschuwde dat er tussen beide landen meningsverschillen zijn en dat daarover moet worden gecommuniceerd. «We willen niet dat er een handelsoorlog komt», aldus Li. Hij kondigde ook aan dat er voorbereidingen worden getroffen voor een ontmoeting tussen de leider van de Communistische Partij Xi Jinping en Trump, zonder een datum te geven