Zes Syriëstrijders naar rechtbank verwezen voor terroristische moord

De raadkamer heeft zes Syriëstrijders naar de correctionele rechtbank van Antwerpen verwezen voor een terroristische moord in Syrië. Slechts één van hen, Hakim E. (24) uit Vilvoorde, is aangehouden, de vijf anderen zitten nog in Syrië. De zaak wordt al op 21 maart ingeleid. Het is meteen één van de eerste moordzaken die niet voor het hof van assisen, maar voor de correctionele rechtbank komt.
Hakim E. was lid van Sharia4Belgium en was net als zo vele anderen in 2012 naar Syrië getrokken. Hij zou op 14 januari 2013 een gevangengenomen sjiiet gedood hebben die geen losgeld wilde betalen. Het federale parket vervolgt hem op basis van afgeluisterde telefoongesprekken en zijn eigen bekentenis, die hij later weer introk.
“Die bekentenis is met een korrel zout te nemen, want onze cliënt is uit Syrië terug gekomen met een granaatscherf in het hoofd. Hij heeft over de telefoon inderdaad bepaalde uitspraken gedaan, maar dat was stoerdoenerij. Het parket kan bovendien niet zeggen wie het slachtoffer is, of waar de feiten en in welke omstandigheden ze gebeurd zijn”, zeggen zijn advocaten Walter Damen en Abderrahim Lahlali.

De vijf andere Syriëstrijders – Houssien E., Zakaria A., Nabil A., Magomed S. en Tarik T. – zouden tussen september 2012 en mei 2013 bij een onthoofding betrokken zijn geweest. Die werd ook gefilmd en op de achtergrond zijn Vlaamse stemmen te horen. De vijf zitten nog altijd in Syrië, of zouden intussen gesneuveld zijn.

De zes verdachten stonden ook mee terecht in het grote terrorismeproces rond Sharia4Belgium. Het aandeel van Hakim E. werd toen afgesplitst en zal samen met de moordzaak behandeld worden. Op 21 maart wordt de zaak ingeleid voor de correctionele rechtbank van Antwerpen.

bron: Belga