VS staan opnieuw versoepelingen toe in handelsbetrekkingen met Cuba

De Verenigde Staten hebben opnieuw versoepelingen aangekondigd in de handelsbetrekkingen met en reizen naar Cuba. De nieuwe toenadering tussen beide voormalige aartsvijanden komt er een week voor het “historische” bezoek van de Amerikaanse president Barack Obama aan het communistische eiland. De VS en Cuba leefden meer dan vijftig jaar op gespannen voet met elkaar, na de socialistische revolutie van Fidel Castro. Sinds eind 2014 hebben beide landen de diplomatieke banden hersteld.
Er is nog steeds verdeeldheid over verschillende onderwerpen. Zo eist de Cubaanse president Raul Castro al lang meer versoepeling van het Amerikaans embargo. Sinds de jaren 60 hebben de VS sancties lopen tegen het communistische regime in Havana. Er geldt onder meer een handelsembargo voor buitenlandse bedrijven. De Republikeinse meerderheid in het parlement in de VS meent dat zo’n versoepeling een overwinning zou zijn voor broers Castro.

Naast het embargo staan ook onder meer de teruggave van de Amerikaanse militaire basis van Guantanamo ter discussie, de miljarden dollars schadevergoeding die de Amerikanen vragen die door Cuba werden onteigend tijdens de revolutie en de uitlevering van de voortvluchtigen die naar Cuba zijn gevlucht en gezocht worden door het Amerikaanse gerecht.

In februari kwamen Washington en Havana overeen om het commerciële luchtvaartverkeer van de VS naar Cuba voor het eerst sinds vijftig jaar te hervatten. De vluchten worden komend najaar in het vluchtschema opgenomen. Het gaat om 110 vluchten per dag, waarvan 20 naar de Cubaanse hoofdstad Havana.

De Amerikaanse departementen Financiën en Handel kondigden vandaag nieuwe versoepelingen aan. Zo kunnen Amerikanen voortaan gemakkelijker naar Cuba afreizen en er meer producten van het eiland importeren.
Obama brengt op 21 en 22 maart een staatsbezoek aan Cuba. Het vorige bezoek van een Amerikaanse president aan Cuba dateert al van 1928, toen Calvin Coolidge zijn zuidelijke buur bezocht.

bron: Belga