Syrische oppositie “wil snel gaan” bij vredesonderhandelingen in Genève

De Syrische oppositie heeft in Genève de voornaamste principes voor de politieke transitie voorgelegd aan de VN-gezant voor Syrië. Ook van de regering kreeg VN-gezant Staffan de Mistura een document met voorstellen. De vertegenwoordigers van de oppositie hebben “de intentie snel te gaan”. De Mistura van zijn kant meent dat nieuwe elementen, zoals de gedeeltelijke terugtrekking van de Russen, een “verschil” betekenen voor de gesprekken. Directe onderhandelingen komen er “als het moment ervoor gekomen is”. Nog volgens De Mistura kondigen die gesprekken zich aan als “niet eenvoudig”. Hij zal zich bovenop zes huidige adviseurs ook laten adviseren door Russische en Amerikaanse consultants.
Het document van de oppositie vormt “een vertrekpunt”, aldus een lid van de oppositiedelegatie. Volgens dat lid zal de Mistura zich concentreren op de overlappende elementen. “Maar het regime moet ons duidelijke voorstellen doen.”
De Syrische ambassadeur gaf maandag te kennen dat ook hij een document bezorgd heeft aan de VN-gezant. Het zou gaan om een plan dat acht punten omvat, maar de ambassadeur verduidelijkte die acht punten niet.

Bron: Belga