Rusland start terugtrekking militair materiaal uit Syrië

Rusland is begonnen met het weghalen van zijn militair materiaal in Syrië. Dat heeft de Russische minister van Defensie Sergej Shoigu vanmorgen aangekondigd, enkele uren nadat president Vladimir Poetin had aangekondigd dat Rusland het grootste deel van zijn militaire contingent uit Syrië zou terugtrekken. “De technici zijn begonnen met de voorbereiding van de vliegtuigen voor langeafstandsvluchten naar hun basissen in de Russische Federatie”, aldus de minister in een persbericht. Hij meldde ook dat het militair personeel op de militaire basis van Hamaimim in de provincie Latakia uitrusting en materiaal in het vliegtuigen aan het laden is.

De verrassende aankondiging van Moskou kwam er op het moment dat in Genève een nieuwe reeks onderhandelingen van start is gegaan tussen vertegenwoordigers van het regime in Damascus en de oppositie, en zou ervoor moeten zorgen dat de druk op het regime van Bashar al-Assad verhoogd wordt om de onderhandelingen zo te voeren dat er een einde komt aan de burgeroorlog in zijn land.

Het Kremlin liet gisteren wel weten dat Rusland op het Syrische territorium een onderhoudssite voor vliegtuigen zal behouden, om zo ook het staakt-het-vuren te kunnen controleren. Over welke site het gaat is nog niet bekend.

Rusland had in september 50 gevechtsvliegtuigen en militairen ontplooid in Syrië, om een offensief tegen terreurgroep Islamitische Staat te voeren. Daarvoor hadden Rusland en Syrië een akkoord ondertekend over de interventie, dat Rusland de mogelijkheid gaf om een luchtvaartbasis in Syrië te gebruiken.

bron: Belga