Obama en Poetin hebben telefonisch overleg over terugtrekking Russische troepen

De Amerikaanse president Barack Obama heeft met zijn Russische collega Vladimir Poetin telefonisch overleg gepleegd over het begin van de terugtrekking van Russische troepen uit Syrië, zo maakte het Witte Huis gisterenavond bekend. Maar een uitvoerige stellingname van de Amerikaanse regering over deze verrassende wending kwam er niet. “De twee hebben gepraat over de aankondiging van president Poetin over een gedeeltelijke terugtrekking van de Russische troepen in Syrië en over de volgende stappen die nodig zijn om een volledig einde te maken aan de vijandelijkheden”, aldus het persbericht van het Witte Huis.

“Obama begroet de afname van het geweld sinds het begin van het staakt-het-vuren. Maar hij waarschuwde Poetin ook dat het voortzetten van de militaire actie door het Syrische regime zowel het fragiele staakt-het-vuren als de vredesonderhandelingen onder leiding van de VN ondermijnen”.

De Amerikaanse president drong ook aan om vlotter humanitaire hulp in de belegerde gebieden in Syrië toe te laten, onder meer in Daraya.

bron: Belga