N-VA betaalt de prijs van het compromis

De last van de regering begint te wegen op N-VA. In een peiling van De Standaard/VRT haalt de partij nog 27,3 procent, het minst goede resultaat in zes jaar tijd. Dat schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad vanmorgen. De koppositie van de N-VA in het Vlaamse politieke landschap blijft wel intact, CD&V blijft als tweede partij met 19,1 procent op ruime afstand. Maar de slijtage door de regeringsdeelname is wel zichtbaar. De stemmen lekken weg naar extreemrechts, maar ook naar CD&V en in mindere mate Open VLD.

De N-VA zit daarmee in een licht dalende trend. Het resultaat van 27,3 procent ligt meer dan vijf procentpunt lager dan de verkiezingsuitslag van mei 2014. Dit is de tweede peiling in een jaar tijd waarbij een significante daling wordt opgetekend ten opzichte van de vorige verkiezingen.

In de cijfers van populairste politici, valt het barslechte resultaat van Vlaams minister-president Geert Bourgeois op. Hij staat op nummer tien, terwijl het vertrouwen in eerste minister Charles ­Michel (MR) net op zijn hoogtepunt staat.

bron: Belga