Lula wil opnieuw kandideren voor presidentschap Brazilië

Luiz Inacio Lula da Silva, de voormalige president van Brazilië die zwaar onder druk staat wegens een corruptie-onderzoek tegen hem, wil zich opnieuw kandidaat stellen bij de presidentsverkiezingen van 2018 in Brazilië. Dat zegt hij althans in het politieverhoor dat op 4 maart in Sao Paulo werd afgenomen, en waarvan de tekst maandag werd vrijgegeven. Het verhoor kwam er na een razzia bij hem thuis, op zoek naar bewijzen van corruptie. “Wat jullie met mij doen, verandert de zaken”, wordt de 70-jarige Lula geciteerd. “Ik ben een oude man en wilde eigenlijk op pensioen gaan. Maar nu zal ik kandidaat zijn voor het presidentschap van 2018.” De ex-president wil zijn tegenstanders lik op stuk geven.
De openbaar aanklager wil Lula voor de rechter brengen op verdenken van witwassen van geld en het verborgen houden van een eigendom: een luxeappartement aan de kust. Vorige week werd zelfs de preventieve arrestatie van de politicus gevraagd, omdat die zijn achterban zou opjutten. Maar Lula ontkent in het verhoor dat hij het appartement als schenking van een bouwbedrijf heeft ontvangen.
De affaire is een uitloper van het Petrobrasschandaal. Bij dat overheidsbedrijf werden jarenlang miljoenen smeergeld betaald in ruil voor opdrachten, waar ook heel wat politici van profiteerden. Het schandaal reikt tot de hoogste regionen van de Braziliaanse politiek. De magistraat die belast is met dit onderzoek, Sergio Moro, moet nu over het lot van Lula beslissen.

bron: Belga