Connector op Brussels Airport nu ook opengesteld voor niet-Schengenreizigers

Het Connectorgebouw op Brussels Airport wordt vanaf 17 maart ook in dienst genomen voor reizigers met bestemmingen buiten de Schengenzone, die vertrekken vanaf Pier B. De Connector werd in maart vorig jaar officieel ingehuldigd en opengesteld voor reizigers die vertrekken vanaf Pier A, voor vluchten binnen de Schengenzone. Om passagiers wegwijs te maken bij die verandering, zal de komende dagen extra personeel worden ingezet. Voortaan vertrekken dus ook niet-Schengenpassagiers via de Connector op reis. Daar vindt achtereenvolgens de automatische ticketcontrole, de screening van bagage en personen en de paspoortcontrole plaats. “Hierdoor wordt de Belgische grens op Brussels Airport letterlijk verlegd”, luidt het, omdat de huidige paspoortcontrole nu nog veel eerder gebeurt.

Wie een Belgische identiteitskaart heeft of een Europees paspoort bezit, kan in de Connector voor de paspoortcontrole gebruikmaken van de e-gates, waardoor de controles nog sneller kunnen gebeuren. Naar aanleiding van de ingebruikname van de Connector voor Pier B, installeerde de federale politie er vijftien dergelijke digitale controleposten extra.

Door de aanpassing van de controles, is de wandel- en winkelzone van Pier B voortaan pas na de handbagagecontrole toegankelijk, waardoor die het statuut van “beveiligde zone” krijgt. Daarom moeten alle winkels, restaurants en andere zaken in die zone veiligheidscontroles ondergaan door de federale politie en het veiligheidspersoneel van de luchthaven. De zone zal trouwens vanaf de indienstneming van de Connector “stap voor stap” volledig vernieuwd worden.

bron: Belga