Eerste Russische vliegtuigen trekken zich terug uit Syrië

A video grab made on March 15, 2016, shows an image taken from a footage made available on the Russian Defence Ministry's official website on March 15, 2016, reportedly showing Russian Su-34 bombers and a Tupolev Tu-154 transport plane (L) flying above an unknown location on their way from the Hmeimim airbase in Syria to their permanent bases in the Russian Federation. A first group of Russian military planes on March 15 left Moscow's base in Syria heading for home after President Vladimir Putin's shock order to withdraw most of his forces from the war-torn country, the defence ministry said. / AFP / RUSSIAN DEFENCE MINISTRY / STR

Rusland is begonnen met een gedeeltelijke terugtrekking van zijn troepen uit Syrië. «Een positieve ontwikkeling», aldus Staffan de Mistura, de speciale Syrië-gezant van de Verenigde Naties.

Maandag kondigde de Russische president Vladimir Poetin verrassend aan dat Rusland het grootste deel van zijn militaire troepen uit het conflictgebied zal terugtrekken. Hij beschouwt hun interventie als «volbracht». Sinds eind september zijn Russische troepen actief om het regime van bondgenoot Syrië te versterken.

Het is niet toevallig dat president Poetin de gedeeltelijke terugtrekking nu aankondigt, precies vijf jaar na de start van de burgeroorlog. Sinds maandag zijn in Genève opnieuw vredesonderhandelingen aan de gang tussen vertegenwoordigers van de Syrische regering en de oppositie. Ook beweert de VN al langere tijd dat de Russische aanwezigheid elke kans op een vredesakkoord verstoort. Daarnaast zouden de Russische bommen volgens Syrische mensenorganisaties niet IS en al-Nusra treffen, maar juist gematigde oppositiegroeperingen.

Terroristische doelwitten

Het gaat om een gedeeltelijke terugtrekking, want Moskou behoudt enkele strategische posities zoals de Russische marinebasis in Tartus en de luchtmachtbasis in Latakia. Ook een deel van de vliegtuigen en vluchtteams blijft voorlopig in Syrië zodat Rusland nog in staat is om verkenningsvluchten uit te voeren. De Russische viceminister van Defensie heeft aangekondigd dat Russische gevechtsvliegtuigen terreurgroep IS en al-Nusra, een extremistische rebellengroep gelinkt aan al-Qaeda, zullen blijven aanvallen. Russische vliegtuigen voerden gisteren dan ook enkele aanvallen uit op IS-kampen nabij Palmyra. Dankzij die aanvallen wisten de grondtroepen van het Syrische leger terrein te winnen.

Foto AFP / Russian Defence Ministry