Daarom vergeet je wat je ging doen in die ene ruimte

Iedereen heeft het al wel eens meegemaakt: je loopt resoluut een bepaalde kamer in om je een seconde later af te vragen wat je precies kwam doen. Ook al had je een duidelijk doel voor ogen, eens je over de drempel stapt ben je dat spontaan vergeten. Wetenschappers kwamen met een verklaring op de proppen om dit ietwat gênante fenomeen te verklaren. 
door
Liesbeth
Leestijd 1 min.

Het euvel heeft zelfs een heuse term. Cognitief wetenschapper Tom Stafford noemt het 'het deuropeningseffect'. Dat word veroorzaakt omdat we gewend zijn om naar het grote plaatje te kijken en omdat we op verschillende niveaus denken.

Bouwvakkers

Deze uitleg klinkt ingewikkeld, maar is gemakkelijk te illustreren door middel van een verhaaltje. "Stel: een vrouw wandelt langs drie bouwvakkers en vraagt hen wat ze aan het doen zijn. De eerste antwoordt dat ze stenen aan het stapelen zijn en de tweede dat ze een muur aan het bouwen zijn. De derde zegt dan weer trots dat hij een kathedraal bouwt", legt Stafford uit aan de BBC.

Schakelen tussen niveaus

Dit verhaalt maakt duidelijk hoe mensen op verschillende niveaus naar een situatie kunnen kijken. En elke dag schakelen je hersenen tussen deze niveaus. Denk aan concrete acties, bepaalde strategieën en grote doelen.

Als we door een deuropening lopen, schakelen je hersenen vaak tussen de niveaus. Dit vergt zoveel aandacht dat je het grotere plaatje vergeet en het overzicht kwijt bent.