Bonte wil militairen weg uit het station

20151123 - BRUSSELS, BELGIUM: Illustration shows soldiers at the entrance of the HyperMarket Carrefour Auderghem - Ouderghem, which stays open, Monday 23 November 2015, in Brussels. The terrorist threat level is being kept at level four, the maximum, for the time being, in Brussels region, and has be maintained at level three for the rest of the country. All schools in Brussels and the subway stay closed. BELGA PHOTO LAURIE DIEFFEMBACQ

Burgemeester van Vilvoorde Hans Bonte (sp.a) wil de militairen uit het station laten terugtrekken. Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) ziet er geen graten in. “Iedere burgemeester weet wat het beste is voor zijn stad.”

De militairen in het station zijn stilaan een vertrouwd beeld, maar als het van burgemeester Bonte afhangt, is dat niet meer voor lang. Hoewel het dreigingsniveau in ons land nog steeds op 3 staat, kunnen de militairen in Vilvoorde teruggetrokken worden zonder dat de veiligheid in het gedrang komt, zo verzekert hij aan Metro. Het was de Lokale Integrale Veiligheidscel van Vilvoorde die een evaluatie maakte en oordeelde dat militaire bewaking niet meer aan de orde is.

Kanaalplan

“Het is kalmer en rustiger geworden in de stad. Het laatste wat je als burgemeester dan wil, is gewapende militairen in het straatbeeld”, vertelt Bonte. Bovendien zijn er twintig extra agenten van de federale politie in de stad ingezet in het kader van het Kanaalplan. De federale regering schakelde extra agenten in om radicalisering in de gemeenten rond de kanaalzone te bestrijden.

Officiële aanvraag

In een reactie laat het kabinet van minister Jambon weten dat burgemeester Bonte tot dusver nog geen officiële aanvraag heeft ingediend. “Als die er komt, zullen we deze positief bekijken”, klinkt het. “Een burgemeester weet zelf wat het beste is voor zijn stad. Het is zijn of haar verantwoordelijkheid.”

(hdb)