Twee Hellfire-raketten aangetroffen op lijnvlucht van Air Serbia

Op een passagiersvlucht van de Servische luchtvaartmaatschappij Air Serbia zijn zaterdag twee Hellfire-raketten aangetroffen. Het toestel verzekerde de verbinding tussen Beiroet en de Servische hoofdstad Belgrado. De raketten, die voorzien waren van hun springlading, werden aangetroffen in het bagageruim van het vliegtuig en zaten verpakt in houten kratten, zo melden diverse media waaronder het Servische televisiestation N1. Eindbestemming van de ongewone vracht was naar verluidt Portland, in de Amerikaanse staat Oregon. Het is niet onmiddellijk duidelijk wie achter het transport zit. Volgens legeranalist Aleksander Radic, die door N1 werd bevraagd, valt het nog wel af en toe voor dat er via de Nikola Tesla luchthaven wapens worden vervoerd, maar is het ongehoord dat dat met een passagiersvliegtuig gebeurt. Hij voegt er aan toe dat het aan de luchthavens is om de inhoud van de bagage te checken alvorens de vracht aan boord toe te laten, en niet aan de luchtvaartmaatschappij.

Het waren speurhonden van de luchthaven van Belgrado die de projectielen op het spoor kwamen. Luchtvaartmaatschappij Air Serbia bevestigt de vondst en zegt mee te werken aan het onderzoek van de Servische autoriteiten.

De raketten zijn 1,5 meter lang en wegen een honderdtal kilo. Ze worden geproduceerd door raketbouwer Lockheed Martin en beschikken over een bereik van 8.000 meter.

bron: Belga