Dubbelslag voor Van Avermaet in zesde rit Tirreno-Adriatico

Greg Van Avermaet heeft de voorlaatste etappe in Tirreno-Adriatico (Ita/WorldTour) naar zijn hand gezet. De Belg van BMC vloerde Peter Sagan (Tinkoff) na een aantrekkelijke finale en snoepte ook de leiderstrui af van Zdenek Stybar (Etixx-Quick.Step). Van Avermaet begint dinsdag met een voorsprong van 7 seconden aan de afsluitende tijdrit. Na een dag verplichte rust trok het peloton zich maandagochtend weer op gang. De renners kregen op de voorlaatste dag 210 relatief vlakke kilometers voorgeschoteld tussen Castelraimondo en Cepagatti. Maar het venijn zat in de staart met een klimmetje en een hellende aankomst op een lokaal circuit dat twee keer gerond moest worden. Zes vluchters lieten zich niet afschrikken door de vele kilometers. De Italianen Mirko Selvaggi (Androni Giocattoli-Sidermec), Valerio Agnoli (Astana), Stefano Pirazzi (Bardiani-CSF) en Federico Zurlo (Lampre-Merida), de Bulgaar Nikolay Mihaylov (CCC Sprandi Polkowice) en de Portugees Ricardo Vilela (Caja Rural-Seguros RGA) verzamelden een voorsprong van net geen 6 minuten.

Maar de honger in het peloton was groot na de onverwachte rustdag. Na twee wedstrijduren stond er een gemiddelde van 44,4 kilometer per uur op de teller en de voorsprong van de zes leiders werd dan ook snel gehalveerd. Dankzij het harde werk van Orica-GreenEdge en Tinkoff zakte de bonus op 40 kilometer van de streep tot 30 seconden en vijftien kilometer later werd laatste vluchter Pirazzi gegrepen.

Bij de eerste passage aan de finish, op 23 kilometer van de finish, lagen er bonificatieseconden te wachten. Sagan greep 3 seconden, Van Avermaet ging met 2 seconden aan de haal en Daniele Bennati (Tinkoff) nam 1 seconde. De sprint zorgde voor afscheiding vooraan. Van Avermaet en Sagan, met ploegmaats Bennati en Oscar Gatto, trokken door. Even later kwam met Zdenek Stybar, Fernando Gaviria en Matteo Trentin een trio van Etixx-Quick.Step aansluiten en ook Michael Kwiatkowski (Sky) hing zijn wagonnetje aan.

Het achttal nam al snel een halve minuut voorsprong. Vincenzo Nibali (Astana) zag het gevaar en de Italiaan probeerde alleen de sprong naar voren te maken. Jan Bakelants sprong op het wiel van Nibali, maar het duo werd na enkele kilometers weer ingelopen door het peloton. De tegenaanval zorgde ervoor dat het peloton weer naderde tot 15 seconden en net voor het ingaan van de laatste ronde probeerde Alejandro Valverde (Movistar) te doen waar Nibali niet in slaagde. Maar ook de Spanjaard plafoneerde.

In de laatste tien kilometer zette Valverde zijn team op kop van het peloton, maar zonder succes. Ook een late uitval van Jasper Stuyven (Trek-Segafredo) kwam te laat. De winnaar zat vooraan en het was een linkeballende Van Avermaet die na een spannende sprint met Sagan aan het langste eind trok. Kwiatkowski werd derde, Stybar kwam als vierde over de streep.

In het klassement heeft Van Avermaet nu een voorsprong van 7 seconden op Stybar. Sagan volgt een seconde later. De 51e Tirreno-Adriatico eindigt dinsdag met een individuele tijdrit van tien kilometer. Die zal beslissen wie de eindwinst in de Italiaanse rittenkoers mee naar huis neemt.