Boris Johnson niet opgezet met steun van Obama voor anti-Brexit-kamp

Burgemeester van Londen Boris Johnson is niet opgezet met de steun die de Amerikaanse president Barack Obama heeft uitgesproken voor een langer verblijf van het Verenigd Koninkrijk bij de Europese Unie. Een Britse krant berichtte vanmorgen dat Obama zelfs eind april, twee maanden voor het referendum over de Brexit, naar het Britse eiland komt afgezakt. Officieel werd dit nog niet bevestigd.
Op 23 juni kunnen de Britten kiezen of het UK ja dan nee in de EU blijft. Zondag pakte de krant The Independent uit met de komst van Obama eind april. Vooralsnog werd dit niet officieel bevestigd.
Toch doet een eventuele komst van Obama de gemoederen sterk verhitten over het Kanaal. “Schandalige hypocrisie”, schrijft Johnson in zijn wekelijkse column in de krant Daily Telegraph. “Door ons richting de federale structuren van de EU te duwen, doen de Amerikanen iets wat ze van zichzelf nooit zouden inbeelden (…) want dat land is gestoeld op de idee van vrijheid”, vindt Johnson. “Ze lijken te vergeten dat ook wij voorstanders zijn van vrijheid.”

Een bezoek van Obama aan Duitsland eind april staat al vast. Op de vraag of de Amerikaanse president ook het Verenigd Koninkrijk zal aandoen, wenste zijn woordvoerder geen commentaar te geven.
Eind februari sprak Obama tijdens een telefonisch onderhoud met de Britse premier David Cameron wel zijn steun uit voor een verlengd verblijf van het VK binnen de EU.

Bron: Belga