Assisen Oost-Vlaanderen – Van Crombruggen schuldig aan moord

Ronald Van Crombruggen, de 54-jarige man die de 57-jarige Martine Van der Elst in 2011 in Geraardsbergen met messteken om het leven bracht, is schuldig aan moord. Dat heeft het college van het Gentse hof van assisen beslist. Van Crombruggen, die in 2001 al veroordeeld was tot 30 jaar cel voor doodslag op zijn vriendin Vera De Lathouwer, had een uitgaansvergunning toen hij gevangenisvrijwilligster Van der Elst ombracht. De feiten hadden plaats op 28 oktober 2011 in de woning van de vrouw in Geraardsbergen. Haar dochter belde rond 22 uur de hulpdiensten en zei dat ze haar moeder dood had aangetroffen. Op de vloer van de slaapkamer, verborgen onder een dekbed, werd het naakte lichaam gevonden van Van der Elst.

Omdat de vrouw vrijwilligster geweest was in de gevangenis van Oudenaarde en die avond bezoek ging krijgen van Ronald Van Crombruggen, werd nazicht gedaan bij de gevangenis van Oudenaarde. Van Crombruggen had zich daar om 21.15 uur terug aangemeld na een dag penitentiair verlof en werd verzorgd omdat hij snijwonden aan zijn handen had. De man legde daarna gedeeltelijke bekentenissen af. Hij had negen dagen voor zijn voorlopige invrijheidstelling een uitgaansvergunning om een contract te tekenen voor een baan in een kringloopcentrum.

Hij hield vol dat het slachtoffer aangeboden zou hebben om hem oraal te bevredigen nadat hij haar al had verwond met het mes. Omdat de vrouw zou gelachen hebben toen hij geen erectie kreeg, zouden de stoppen bij hem doorgeslagen zijn en zou hij nog messteken toegebracht hebben. De verdediging betwiste de voorbedachtheid, maar de jury verklaarde Van Crombrugge schuldig aan moord. Er is geen twijfel aan de voorbedachten rade, motiveerden de jury en het hof. “Het lichaam werd naakt aangetroffen en er waren sporen van sperma van de beschuldigde in de mondholte van het slachtoffer. Met het bloed van Martine Van der Elst aan zijn schoenen is hij naar beneden gegaan om een tweede mes te halen”, stelde het arrest over de schuldvraag.

bron: Belga