'Acht op de tien tieners hebben een winkel op zak'

door
Belga
Leestijd 2 min.

Tachtig procent van de 12-jarigen heeft een eigen smartphone. De meerderheid van de tieners heeft dus een (virtuele) winkel op zak: ze kunnnen betalende apps downloaden, spelletjes spelen tegen betaling, enz. Dat blijkt uit een enquête van Wikifin.be in het kader van De Week van het Geld. "Misschien is het moment van het aanschaffen van een smartphone voor je kind het moment bij uitstek om eens een goed gesprek te hebben over geldzaken", meent de FSMA, de Belgische Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten, die De Week van het Geld organiseert. Want al spreken ouders en kinderen wel eens over geldkwesties, het gebeurt toch niet vaak (genoeg), zo blijkt uit dezelfde enquête. Zeventig procent van de kinderen weet niet eens hoeveel hun ouders ongeveer verdienen.

Het onderzoek op vraag van Wikifin.be gebeurde in het kader van De Week van het Geld die loopt van 14 tot en met 20 maart 2016. Wikifin.be is het programma voor financiële vorming van de FSMA. Het doel van De Week van het Geld is geldzaken zo breed mogelijk bespreekbaar maken en extraaandacht vragen voor financiële vorming. Tijdens die week worden allerhande activiteiten georganiseerd, gericht op het brede publiek en het onderwijs.

De aftrap van De Week van het Geld werd vanmorgen gegeven bij Euronext Brussel. Federaal minister van Begoting Sophie Wilmès (MR) mocht de klok van de Euronext-beurs luiden om 9 uur, om zo ook De Week van het Geld voor geopend te verklaren. Naast haar maakten ook de minister van Financiën Johan Vanovertveldt (N-VA) en van Economie Kris Peeters (CD&V) hun opwachting. Beide minister riepen op om suggesties met betrekking tot de begroting naar hen te sturen, "want De Week van het Geld kan voor de regering nog wel even aanslepen."

Tot slot werden de klassen 5de Handel van Bovenbouw Sint-Michiels uit Leopoldsburg en het 4de jaar Economische Wetensschappen van het Institut Saint-André van Charleroi beloond met een dagtrip naar respectievelijk Amsterdam en Parijs omdat ze de scholenwedstrijd hadden gewonnen.

bron: Belga