Volgens wetenschappers zijn we ontzettend slecht in … wandelen

Ook al doen we het al eeuwen, blijkbaar hebben we het wandelen an sich nog niet onder de knie. Door multitasking of onoplettendheid struikelen mensen nog al te vaak over hun eigen voeten.

Struikelen, vallen of tegen andere mensen botsen wordt doorgaans gezien als een teken van klungeligheid, maar nu komen Amerikaanse wetenschappers met een andere verklaring op de proppen. Blijkbaar zouden mensen gewoon niet zo goed zijn in wandelen. Een team van kinesitherapeuten van de Purdue University heeft 16 weken lang 94 studenten gevolgd. Elke ochtend moesten de deelnemers een mail sturen om te vertellen of ze de afgelopen 24 uur gevallen waren.

“Mensen zijn onstabiele wezens”

Wat blijkt? Meer dan de helft van de mensen (52%) is tijdens die 16 weken onderuit gegaan. Terwijl sommigen op hun gezicht gingen tijdens een dronken avond of een avontuurlijke sport, viel de overgrote meerderheid (58%) gewoon tijdens het wandelen. In 48% van de gevallen werd de val veroorzaakt doordat iemand uitgleed, in 25% van de gevallen struikelde iemand. Ook multitasken of sms’en tijdens het wandelen werd soms aangehaald als oorzaak.

“Het feit dat mensen geregeld vallen terwijl ze niets speciaals doen, wijst erop dat mensen eigenlijk onstabiele wezens zijn en dat wandelen nog steeds een uitdaging is”, besluiten de onderzoekers.