Slanker dankzij jongere broers of zussen

Heb jij een broer of zus die twee tot vier jaar jonger zijn dan jij? Dan mag je van geluk spreken, want dan is de kans kleiner dat je te maken hebt met overgewicht.

Tenminste, dat geldt voor jonge kinderen. Zo zouden kinderen die geen broertje of zusje krijgen als ze twee, drie of vier jaar zijn, drie keer zoveel kans hebben op overgewicht als ze zes jaar zijn. Dat blijkt uit een onderzoek van de University of Michigan bij 697 Amerikaanse kinderen.

De wetenschappers weten nog niet waarom de geboorte van een jonger broertje of zusje het gewicht beïnvloedt. Een mogelijke verklaring is dat ouders andere eetgewoonten aannemen wanneer de kleinste geboren is. Omdat kinderen van drie jaar vaak voor het eerst vast eten uitproberen, heeft het veranderen van spijs mogelijk grote gevolgen voor de lichaamsbouw. Een andere mogelijkheid is dat peuters meer actief spelen met hun kleinere broertje of zusje.

“We gaan het gedrag van peuters verder onderzoeken”, aldus onderzoekster Julie Lumeng. “Steeds meer jonge kinderen zijn te zwaar. Als we erachter komen wat werkt tegen overgewicht, kunnen we gezinnen beter helpen.”