Nieuwste ‘Star Wars’ veroorzaakt tumult over Iers eilandje

Star Wars: The Force Awakens’ maakte heel wat emoties los bij de trouwe fans van de scififilms. Een van die gevoelens is blijkbaar reislust en dat veroorzaakt op zijn beurt frictie tussen reisorganisaties en natuurbeschermers.

Een belangrijke scene uit ‘The Force Awakens’ werd gefilmd op Skellig Michael, een rotsachtig eiland zo’n tien kilometer voor de kust van Ierland. Het eiland, dat deel uitmaakt van het Unesco werelderfgoed, lokte eerder al heel wat toeristen, maar sinds de het zevende luik in de filmreeks is de vraag helemaal ontploft. Reisorganisatoren en hoteluitbaters in de regio vragen daarom aan de Ierse regering om de periode waarin bezoek aan het eiland is toegelaten te verlengen.

Toeristen mogen momenteel enkel aan wal gaan op Skellig Michael tussen mei en oktober als het weer dat toelaat. Het aantal dagelijkse bezoekers is bovendien beperkt tot 180. Deze maatregelen zijn deels voor de veiligheid van de bezoekers, de trappen naar de kloosterruïne zijn immers bijzonder oud en stijl en bij slecht weer bijzonder glad, maar ook om het fragiele ecosysteem in stand te houden. Door de restricties zouden lokale zaakvoerders al 2,3 miljoen euro inkomsten hebben misgelopen.

Natuurbeschermers kanten zich dan ook tegen de vraag van de toeristische sector. Het eiland is immers de thuis van enkele beschermde vogelkolonies. “De reclamecampagnes die de link tussen ‘Star Wars’ en Skellig Michael leggen zijn de grootste bedreiging voor het eiland in de laatste eeuw”, getuigt lokale gids Claire O’Halloran aan CBC Radio.

Volgens The Independent richten sommige hoteluitbaters hun pijlen op andere toeristische attracties, zoals een rondleiding op de plekken waar de pre-productie gebeurde en de kans om de bar te bezoeken waar acteur Mark Hammil een pint dronk.

Foto: Wikimedia Commons / J. Strzelecki