“Dader aanslag Ankara is vrouwelijk PKK-lid”

Forensic experts investigate the scene of an explosion on March 14, 2016 the day after a suicide car bomb ripped through a busy square in central Ankara killing at least 34 people and wounding 125, officials said, the latest in a spate of deadly attacks to hit Turkey. The explosion at 6:45 pm (1645 GMT) struck a bus stop near Kizilay square, a bustling commercial area and local transport hub, reducing buses to charred husks and damaging nearby shops. Officials said the blast was caused by a vehicle packed with explosives, which the interior minister said was driven by one or two attackers who had deliberately targeted the bus stop. / AFP / ADEM ALTAN

Eén van de twee vermoedelijke daders van de aanslag in de Turkse hoofdstad Ankara is volgens de Turkse overheid een 24-jarige vrouw die lid is van de Koerdische PKK. De Turkse overheid heeft op de aanval gereageerd door bombardementen uit te voeren op PKK-instellingen in Noord-Irak.

Volgens de Turkse veiligheidsdiensten gaat het om een vrouw die afkomstig is uit Kars, ten oosten van Turkije. In 2013 zou ze zich bij de Koerdische Arbeiderspartij PKK hebben aangesloten. Intussen zijn nog vier verdachten opgepakt. De aanslag is door niemand opgeëist, maar de politie vermoedde al onmiddellijk dat de Koerdische militanten achter de aanslag zouden zitten. In de afgelopen maanden hebben zowel Koerdische militanten als extremisten van Islamitische Staat aanslagen gepleegd in Turkije. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft gezworen «het terrorisme op de knieën te zullen dwingen».

Zondagavond omstreeks 18.45 uur lokale tijd werd de Turkse hoofdstad opgeschrikt door een ontploffing op het Kizilay-plein, in het hart van de stad. Op camerabeelden is te zien hoe een witte BMW met explosieven tot ontploffing wordt gebracht naast een bus vol passagiers. Hierdoor vlogen ook andere bussen en auto’s in de buurt in brand. Minstens 37 mensen zijn hierbij om het leven gekomen. Zeker 125 mensen raakten gewond, verschillenden onder hen zijn er er erg aan toe.

Sociale media

Na de aanslag heeft een rechtbank in Turkije de opdracht gegeven Facebook, Twitter en andere websites te blokkeren. Dat gebeurde nadat er op sociale media beelden waren verschenen van de bomaanslag.

Foto AFP /A. Altan