Celstraf van dertig jaar kwijtgescholden door slapende advocaat

Een Amerikaans hof van beroep heeft een gevangenisstraf van dertig jaar kwijtgescholden, tien jaar na de uitspraak. De veroordeelde beweerde dat zijn advocaat sliep tijdens de zaak en het hof geeft hem daar nu gelijk in. 
door
Kevin
Leestijd 1 min.

Nicholas Ragin zou oorspronkelijk dertig jaar moeten brommen wegens samenzwering en afpersing, maar het ziet er nu naar uit dat de man slechts tien jaar zal moeten zitten. Een decennium nadat hij veroordeeld werd, is hij erin geslaagd om zijn straf te laten kwijtschelden bij het hof van beroep.

De rechters verklaarden de straf nietig op grond van de schending van het recht volgens het zesde amendement van de grondwet van de Verenigde Staten. Het amendement stelt dat de beklaagde recht heeft op een advocaat die hem verdedigt. Omdat advocaat Nikita Mackey te pas en te onpas sliep tijdens het proces, stellen de rechters dat Ragin geen deskundige verdediging kreeg en de straf bijgevolg ongegrond was.

Een getuige verklaart zelfs dat de rechter op het proces in 2006 luid de naam van Mackey riep toen die niet reageerde. De advocaat zou toen zijn opgesprongen en wild in het rond gekeken hebben, alsof hij verward was.

Archiefbeeld: Belga / Poder Judical