Acteerlessen Tim Robbins houden gevangenen op rechte pad

Tim Robbins and Morgan Freeman sitting outside on the benches playing checkers and talking in a scene from the film 'The Shawshank Redemption', 1994. (Photo by Castle Rock Entertainment/Getty Images)

Tim Robbins , bekend van zijn hoofdrol in ‘The Shawshank Redemption’, geeft al zes jaar acteerlessen aan gedetineerden. En dat werpt zijn vruchten af. Uit onderzoek blijkt dat onder de deelnemers van zijn cursus het gevaar op recidive is gehalveerd. 

Het doel van de acteerlessen is de gevangenen helpen om hun emoties beter onder controle te krijgen. «We eisen de waarheid van ze door te vragen dat ze een karakter spelen met extreme emoties», vertelt Robbins aan de BBC. “We moedigen ze aan om hun verbeelding te gebruiken.”

Terwijl 60% van alle gevangenen in Californië opnieuw de fout in gaan, is dat percentage gehalveerd onder de deelnemers aan de cursus van de Hollywoodster. En voor ze vrijgesteld worden, veroorzaken de gevangenen 89% minder problemen achter tralies. “Dat is een grote vooruitgang van de veiligheid binnen de gevangenissen”, aldus de Oscarwinnaar.

Het project is erg welkom in de gevangenissen, waar verder weinig wordt georganiseerd rond de re-integratie van de toekomstig ex-gedetineerden.

Foto RV. / Shawshank Redemption