World Grand Prix snooker - Shaun Murphy neemt revanche op Stuart Bingham

door
Belga
Leestijd 2 min.

Shaun Murphy (WS-7) heeft zondag in het Welshe Llandudno de World Grand Prix snooker gewonnen. In een heruitgave van de WK-finale van vorig jaar versloeg hij wereldkampioen Stuart Bingham (WS-2) met 10-9. Het was de eerste keer dat de twee weer tegenover elkaar stonden sinds Bingham Murphy in mei 2015 met 18-15 van een tweede wereldtitel hield. "Na een slecht seizoen maakt dit al veel goed", reageerde Murphy. "Op het WK stond ik echt goed te spelen en toch verloor ik. Dat was helemaal de verdienste van Bingham. Hij is de waardige wereldkampioen. Toch heeft het me over mijn speelstijl doen nadenken en sindsdien speel ik aanvallender."

Murphy kwam zondagnamiddag het best uit de startblokken en won vier van de eerste vijf frames, maar het was Bingham die met een 5-4 voorsprong aan de avondsessie mocht beginnen. Daarin liep hij ook nog tot 6-4 uit. Murphy stelde echter gelijk, waarna het verschil in een matige finale steeds tot één frame beperkt bleef.

Zaterdag plaatste Murphy zich voor de finale met een 6-3 zege tegen de Chinees Ding Junhui (WS-12). Bingham haalde in zijn halve finale tegen Joe Perry (WS-10) een 0-3 achterstand op voor 6-5 winst.

Op de erelijst volgt Murphy Judd Trump op. Het is voor Murphy de eerste full rankingtitel sinds hij in 2014 de Hauikou World Open, voorloper van de World Grand Prix, won. "The Magician" zit nu aan zes rankingtitels. Hij won ook de Malta Cup 2007, het Players Championship 2011, het WK 2005 en het UK Championship 2008. Bovendien maakte hij vorig jaar de "Triple Crown" compleet door het Masters te winnen.

Murphy strijkt voor de zege 100.000 pond (129.000 euro) op, Bingham moet het met 35.000 pond (45.000 euro) stellen. Op de wereldranglijst klimt Murphy van de zevende naar de derde stek, Bingham blijft de nummer twee. Luca Brecel, die in Llandudno in de eerste ronde uitgeschakeld werd, behoudt zijn 26e plaats.

.

bron: Belga