Volkswagen beschuldigd van vernietigen bewijsmateriaal in fraudezaak

Volkswagen heeft in de Verenigde Staten mogelijk bewijs vernietigd in het geruchtmakende fraudeschandaal rond de uitstoot van dieselauto’s. Dat meldden verschillende Duitse media op basis van een aangifte door een inmiddels ontslagen medewerker van het autoconcern. In september vorig jaar werd duidelijk dat Volkswagen geknoeid had met de uitstootwaarden van dieselauto’s. Speciale software zorgde ervoor dat de auto’s in laboratoriumproeven veel schoner uit de bus kwamen dan zij in de praktijk waren. In de VS, waar de zaak aan het rollen ging, gaf het gerecht Volkswagen meteen de opdracht te stoppen met het routinematig opschonen van digitale gegevensbestanden. Zo moest voorkomen worden dat mogelijk bewijsmateriaal verloren zou gaan.

Maar volgens een vroegere IT-medewerker heeft Volkswagen dat bevel naast zich neergelegd, melden het dagblad Süddeutsche Zeitung en de omroepen NDR en WDR. De IT-afdeling van het Amerikaanse dochterbedrijf zou ook een door de raad van commissarissen gelast intern onderzoek hebben gedwarsboomd.

Zelf zegt de klokkenluider eind vorig jaar te zijn ontslagen omdat het bedrijf bang was dat hij uit de school zou klappen. Hij eist nu een schadevergoeding.

Volkswagen wilde tegenover Süddeusche Zeitung niet reageren. Het zou gaan om een arbeidsconflict waarover het autobedrijf geen inhoudelijke mededelingen doet.

bron: Belga