Vlaams Nationaal Zangfeest – “Laat communautaire eisen niet te lang meer in de koelkast”

In de Lotto Arena in Antwerpen zijn zondag enkele duizenden Vlaamsgezinden afgezakt naar het 79ste Vlaams Nationaal Zangfeest. Onder de aanwezigen waren zoals gebruikelijk verschillende Vlaams-nationalistische politici, zoals de N-VA-ministers Ben Weyts en Steven Vandeput en VB-kopstukken Tom Van Grieken en Filip Dewinter. Vooraan de tribune kregen de parlementsvoorzitters Jan Peumans en Siegfried Bracke (beiden N-VA) een ereplaats. Organisator Erik Stoffelen riep tijdens zijn toespraak op om de Vlaamse communautaire eisen niet te lang meer in de koelkast te laten zitten. De Lotto Arena was zondag opnieuw aardig volgelopen voor het Zangfeest en dankzij de keuze om kinderen tot 12 jaar gratis binnen te laten waren er dit jaar opvallend veel ouders of grootouders met kinderen aanwezig. Zij kregen een mengeling van klassieke Vlaamse samenzang, dans en meer hedendaagse Nederlandstalige muziek voorgeschoteld.
“Het zangfeest is een feest, maar velen stellen zich de vraag of er wel te feesten valt”, stelde Erik Stoffelen, voorzitter van het Algemeen Nederlands Zangverbond (ANZ) echter, verwijzend naar het uitblijven van Vlaamse onafhankelijkheid. “Onze grieven zijn enorm, onze gerechtvaardigde eisen niet min en we betogen al zo lang voor hetzelfde.”
Stoffelen zei zich niet te willen uitspreken over welk pad richting onafhankelijkheid volgens hem gekozen moet worden, maar raadde de Vlaams-nationalistische verkozenen in de federale regering wel aan om de communautaire eisen zo snel mogelijk weer op tafel te leggen. “Ik weet niet of er hier in de zaal veel fans zijn van ‘Komen Eten’, maar wij denken dat een topchef zijn basisingrediënten best niet jarenlang in de koelkast steekt”, zei hij. “Vroeg of laat zal die toch weer open moeten! ”

bron: Belga