Syrische oppositie wil vertrek van Assad, dood of levend

De Syrische oppositie heeft zondag het vertrek van president Bashar al-Assad geëist, dood of levend. Enkel zo kan er een periode van transitie beginnen, aldus Mohammed Allouche, de leider van de salafistische rebellen en de hoofdonderhandelaar voor de oppositie. De overgang “kan niet van start gaan in de aanwezigheid van het regime of wanneer de leider van het regime nog aan de macht is”, zei de oppositieleider tijdens een interview in Genève, waar maandag de vredesgesprekken weer van start gaan.
In het kader van het vredesproces dat de VN heeft opgestart, moeten binnen de zes maanden na de start van de vredesgesprekken een overgangsregering en nieuwe grondwet op poten worden gezet. Bovendien moeten binnen de twaalf maanden die daarop volgen verkiezingen worden georganiseerd.
De Hoge Commissie voor de Onderhandelingen, die alle belangrijke oppositiegroepen verzamelt, benadrukt het belang van een “overgangsregering met alle uitvoerende machten”, waarin Assad “niet thuishoort”. Die overgangsregering moet volgens de oppositie Syrië leiden tot aan de verkiezingen, waaraan Assad niet mag meedoen.
Voor het Syrische regime is dat echter niet aan de orde. “Als (de verantwoordelijken van de oppositie) willen doorgaan met die aanpak, kunnen ze beter niet naar Genève komen”, aldus minister van Buitenlandse Zaken Walid Mouallem. Voor Damascus wordt de overgangsregering niets meer dan een “eenheidsregering”, met leden van de oppositie, die nog steeds door Assad wordt geleid.
Allouche beschuldigde het regime er zondag nog van om samen met zijn bondgenoot Rusland het staakt-het-vuren in Syrië te schenden, dat van kracht is sinds 27 februari. “In 14 dagen tijd waren er meer dan 350 schendingen, wat aantoont dat het regime de wapenstilstand heeft geschonden of zich niet heeft geëngageerd”, zei hij.

Bron: Belga