Nieuwe tramlijn tot hart UZ Gent geopend

door
Belga
Leestijd 2 min.

In het Gentse Universitair Ziekenhuis is de verlengde tramlijn 4 geopend. Voortaan kunnen bezoekers, patiënten en personeel vanaf Gent-Sint-Pieters op amper 10 minuten per tram tot de gebouwen K12, K1, het kinderziekenhuis en de poliklinieken. Op weekdagen rijdt er om de 7,5 minuten een tram. "We hebben 4 verschillende kruispunten aangepast om maximaal voorrang te geven aan de tram: lijn 4 zal altijd kunnen surfen op een groene golf", benadrukte Vlaams minister van Openbare Werken en Mobiliteit Ben Weyts (N-VA). Vlaanderen investeerde 3,9 miljoen in 900 meter dubbelspoor maar ook in de heraanleg van de Corneel Heymanslaan en de De Pintelaan.

De nieuwe lijn waardeert dus ook omgeving van het UZ op. De Gentse schepen van Mobilitiet reageerde tevreden, maar riep de Lijn op tot een "mateloze ambitie", omdat het openbaar vervoer een prominente plaats krijgt in het mobiliteits- en circulatieplan. "Het is niet genoeg om dienstregelingen gewoon op peil te houden, het is belangrijk maar niet genoeg dat de budgetten op orde zijn", klonk het. "Als elk nieuw initiatief uitmondt in een schrappen van dienstverlening op een andere plaats, zijn we niet goed bezig. Het Gentse stadsbestuur vindt dat De Lijn sturend en stuwend moet zijn op het vlak van duurzame mobiliteit."

De Lijn Oost-Vlaanderen reageerde achteraf op de kritiek van de Reizigersbond van zaterdagavond over frequentieverlagingen. "Het klopt dat op de drukste as (tramlijn 1) tijdens de spits versterkingsritten wegvallen, maar met de komst van lijn 4 is ons tramnet aangepast, waardoor lijn 21/22 opnieuw naar Zwijnaarde rijdt. Daardoor beschikken we op de as Korenmarkt-Gent-Sint-Pieters over meer dan 200 extra plaatsen per uur en de combinatie van de 2 lijnen geeft ook een hogere frequentie."

Tot slot start het UZ Gent met een derdebetalerssysteem voor abonnementen van De Lijn, waardoor de bijna 6.000 medewerkers voortaan kosteloos met de tram kunnen rijden.

bron: Belga