Zulte Waregem heeft laatste ticket POI beet, Oud-Heverlee Leuven degradeert

door
Belga
Leestijd 2 min.

Zulte Waregem heeft zondag op de dertigste en laatste speeldag van de reguliere competitie in de Jupiler Pro League het zesde ticket voor Play-off I in de wacht gesleept. "Essevee" boekte in eigen huis een 3-0 overwinning tegen Moeskroen-Péruwelz, dankzij treffers van Essikal (2.), Lepoint (54.) en Leye (58.), en profiteerde van de nederlaag van Standard Luik op het veld van KV Mechelen (4-0). Standard wordt ondanks een knappe remonte veroordeeld tot Play-off II. Al na 10 minuten voltrok een doemscenario zich voor de Rouches. Kosanovic, tot in januari nog verdediger bij KV Mechelen, trok de doorgebroken Matthys neer en werd met rood van het veld gestuurd. Hanni (12.) maakte meteen daarop de 1-0. Verdier (16.) dikte op de counter aan tot 2-0. Op slag van rust scoorde de Mechelse aanvaller door de benen van Standard-doelman Valdes ook de 3-0. Na de koffie zette Hanni (78.) zijn naam voor een tweede keer op het scorebord. KV Kortrijk had nog een waterkansje op POI, maar ging op het veld van recordkampioen Anderlecht kansloos met 3-0 onderuit. Paars-wit was al zeker van een POI-ticket en tankte na de 3-1 nederlaag van donderdag tegen Shakhtar Donetsk in de Europa League vertrouwen. Okaka (6.), Acheampong (49.) en Mbodji (60.) tekenden voor de doelpunten.

Behalve het laatste ticket voor POI moest de slotspeeldag ook duidelijkheid brengen over de degradatie. Westerlo ontsprong op de slotspeeldag de dans, wat tot immens vreugdetaferelen leidde in het Westelse Kuipje. De Kemphanen versloegen Waasland-Beveren met 1-0, dankzij een goal van Cools (29.). STVV en Lokeren deelden de punten (1-1). Harbaoui (82.) opende de score, maar Boli redde in de slotminuut een punt voor de Kanaries. Oud-Heverlee Leuven ging op het terrein van Club Brugge met 0-1 de boot in. Vossen (65.) verwees de Leuvenaars naar de tweede klasse, volgend seizoen eerste klasse B (1B). Na rood voor OHL-verdediger Kanu in de 79e minuut was het kalf helemaal verdronken. In de stand is OHL laatste met 29 punten, eentje minder dan STVV en Westerlo, die zich in extremis redden.

Nog op zondag kwam AA Gent op het veld van Charleroi niet verder dan een 1-1 gelijkspel. Racing Genk werkte tegen KV Oostende een goede generale repetitie af voor de start van POI. In de Cristal Arena werd het 4-1.

In het eerste weekend van april gaan de play-offs van start. Club Brugge gaat net als vorig jaar als leider Play-off I in. Na de puntenhalvering telt blauw-zwart 32 punten. Daarna volgen AA Gent (30), Anderlecht (28), KV Oostende (25), Racing Genk (24) en Zulte Waregem (22). De nummers zeven tot en met veertien werken in twee reeksen Play-off II af. Standard, Kortrijk, Waasland-Beveren en Moeskroen-Péruwelz starten met nul punten in reeks A. Charleroi, KV Mechelen, Lokeren en STVV nemen het in reeks B tegen elkaar op. Voor Westerlo zit het tumultueuze seizoen erop.

De definitieve kalender voor Play-off I en Play-off II wordt maandag bekendgemaakt.

 

bron: Belga